BenefitCoaching BenefitCoaching
  • Home
  • Benefit
  • Blog
  • Home
  • Benefit
  • Blog
  • Home
  • Blog
  • Tikvice za mršavljenje

Blog

Tikvice za mršavljenje

  • By dr Daniela Marić
  • In Blog
  • 0 comment

Tikvice su neverovatno dobre za svaku dijetu. Ipak, malo ko ih sprema na pravi način, tj način koji je prihvatljiv u sklopu zdrave i dijetalne ishrane.

Na žalost, napopularniji način pripremene tikvica je prženje, tj pohovanje. Prženje je inače najgori način na koji možete spremiti hranu. Ulje zagrevanjem prelazi u tzv. trans masti koje su zapravo odgovorne za povišen nivo holesterola u krvi. Namirnice kao što su tikvice još brže i bolje upijaju ova ulja, tako da od zdravlja u prženim tivicama nema ni Z.

Najbolji način na koji možete spremati tikvice je pečenje na roštilju ili rerni, kao i kuvanjem. Pečenje na visokim temperaturama ujedno je i najbolji način da namirnice zadrže što više svojih dobrih strana. A tikvice ih imaju puno.

Prvo, tikvice su pune vlakana, a vlakna su sve što vam treba u dijeti (uz belančevine). Vlakna vas čine sitim, a dodatno smanjuju apsorpciju masti, tako da ako uz tikvice i pojedete nešto masniji sir na primer, to neće biti toliki „problem“. Vlakna su ono što nam je iz tikvica nakorisnije, a ona se ne smanjuju termičkom obradom. Ono što ne preživi pečenje jeste vitamin C, ali ionako se ne oslanjamo na ovo povrće za unos ovog vitamina, za to imamo sveže voće.

S druge strane, tikvice imaju dosta minerala, naročito magnezijuma, koji je važan za zdravlje srca, krvnih sudova, kao i za antioksidantne enzime. Obzirom da su tikvice sastavljene iz preko 90% vode, onda je i njihova kalorijska vrednost veoma mala – 100g tikvica ima svega 18kcal, slično kao krastavac, šampinjoni, kupus, zelena salata…

Tikvice nemaju puno hranjivih materija i mogu se slobodno kombinovati sa kaloričnom, zdravom hranom kao što su sirevi ili integralna testenina, meso i riba. Možete ih spremiti kao varivo ili salatu, a dobro se kombinuju sa belim lukom, kiselim mlekom, sirom, maslinovim uljem. Kuvane tikvice punjene nemasnim mlevenim mesom (ili povrćem, šampinjonima i rižom ako ste vegetarijanac), mogu biti sjajan obrok za ručak.

Tikvice recept

Evo još jednog korisnog recepta koji uključuje tikvice:

SALATA OD PEČENIH TIKVICA

1 velika tikvica

4 čena belog luka

3 šnite manje masnog sira

2-3 kafene kašike maslinovog ulja

Tikvice iseći na kolutove debljine oko 5mm. Poređati ih na papir za pečenje, preliti maslinovim uljem i peći u rerni 10-15 minuta. Naizmenično ređati pečene tikvice, sitno seckani beli luk i beli sir (ili fetu) u činiju za salatu. Začiniti i dodatno preliti sa malo maslinovog ulja i par kapi limuna. Poslužiti hladno.

 

©benefitcoaching.rs

Podeli ovaj tekst sa prijateljima

dr Daniela Marić

You may also like

Dokazano zdrava hrana!

  • February 11, 2023
  • by dr Daniela Marić
  • in Blog
Da li ste se zapitali postoji li naučno dokazana zdrava hrana? Protok istorije pokazuje da su neke stvari bolje...
Šta je dobro za imunitet?
December 2, 2022
Kako smršati: Jedina istina koju treba znati (a niko ti još nije rekao!)
November 15, 2022
kako ubrzati metabolizam
Kako ubrzati metabolizam?
September 8, 2022

Leave A Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pretraga

Kategorije

  • Blog
  • Uncategorized

Skorašnje objave

Dokazano zdrava hrana!
11Feb,2023
Tikvice za mršavljenje
27Jan,2023
Šta je dobro za imunitet?
02Dec,2022

Oznake

dijeta dijete za mrsavljenje kako biti uspesan kako smanjiti apetit kako smrsati memento mori motivacija navike optimizam Slatkisi uspeh zdrava ishrana zdrave navike zivotna ravnoteza

Prijavite se na mejling listu

Kontaktirajte nas

coach.ognjen@gmail.com

Društvene mreže

  • Facebook
  • Instagram

Prijavite se na mejling listu

© Benefit Coaching 2020 Design by Mladen Živojinović

  • Benefit
  • Blog

×