Tikvice za mršavljenje
Tikvice su neverovatno dobre za svaku dijetu. Ipak, malo ko ih sprema na pravi način, tj način koji je prihvatljiv u sklopu zdrave i dijetalne ishrane.
Na žalost, napopularniji način pripremene tikvica je prženje, tj pohovanje. Prženje je inače najgori način na koji možete spremiti hranu. Ulje zagrevanjem prelazi u tzv. trans masti koje su zapravo odgovorne za povišen nivo holesterola u krvi. Namirnice kao što su tikvice još brže i bolje upijaju ova ulja, tako da od zdravlja u prženim tivicama nema ni Z.
Najbolji način na koji možete spremati tikvice je pečenje na roštilju ili rerni, kao i kuvanjem. Pečenje na visokim temperaturama ujedno je i najbolji način da namirnice zadrže što više svojih dobrih strana. A tikvice ih imaju puno.
Prvo, tikvice su pune vlakana, a vlakna su sve što vam treba u dijeti (uz belančevine). Vlakna vas čine sitim, a dodatno smanjuju apsorpciju masti, tako da ako uz tikvice i pojedete nešto masniji sir na primer, to neće biti toliki „problem“. Vlakna su ono što nam je iz tikvica nakorisnije, a ona se ne smanjuju termičkom obradom. Ono što ne preživi pečenje jeste vitamin C, ali ionako se ne oslanjamo na ovo povrće za unos ovog vitamina, za to imamo sveže voće.
S druge strane, tikvice imaju dosta minerala, naročito magnezijuma, koji je važan za zdravlje srca, krvnih sudova, kao i za antioksidantne enzime. Obzirom da su tikvice sastavljene iz preko 90% vode, onda je i njihova kalorijska vrednost veoma mala – 100g tikvica ima svega 18kcal, slično kao krastavac, šampinjoni, kupus, zelena salata…
Tikvice nemaju puno hranjivih materija i mogu se slobodno kombinovati sa kaloričnom, zdravom hranom kao što su sirevi ili integralna testenina, meso i riba. Možete ih spremiti kao varivo ili salatu, a dobro se kombinuju sa belim lukom, kiselim mlekom, sirom, maslinovim uljem. Kuvane tikvice punjene nemasnim mlevenim mesom (ili povrćem, šampinjonima i rižom ako ste vegetarijanac), mogu biti sjajan obrok za ručak.
Tikvice recept
Evo još jednog korisnog recepta koji uključuje tikvice:
SALATA OD PEČENIH TIKVICA
1 velika tikvica
4 čena belog luka
3 šnite manje masnog sira
2-3 kafene kašike maslinovog ulja
Tikvice iseći na kolutove debljine oko 5mm. Poređati ih na papir za pečenje, preliti maslinovim uljem i peći u rerni 10-15 minuta. Naizmenično ređati pečene tikvice, sitno seckani beli luk i beli sir (ili fetu) u činiju za salatu. Začiniti i dodatno preliti sa malo maslinovog ulja i par kapi limuna. Poslužiti hladno.
©benefitcoaching.rs