Dijetalna novogodišnja trpeza!
Kada kažemo “Novogodišnja trpeza”, jedna od glavnih asocijacija su nam prejedanje i kalorična jela. Zar ne?
No, da li postoji način da svoju prazničnu trpezu osmislimo tako da ona zadovolji kriterijum svečanog obroka i dobrih ukusa – ali bez nepotrebnih kalorija?
Ako mene pitate – odgovor je DA!
U nastavku vam dajem svoj primer takve trpeze. Iako jelo čini značajan deo prazničnog raspoloženja, ne moramo svake godine robovati “običajima” koji “nalažu” da jedemo masnu svinjetinu i još masniju rusku salatu. Probajmo ove godine nešto drugačije!
Praznična trpeza a la Coach Ognjen:
PREDJELO: Salata od kinoe i povrća
GLAVNO JELO: Losos sa začinskim biljem, pire od karfiola.
DEZERT: Čoko mafini bez brašna
RECEPTI:
1. Salata od Kinoe i Povrća
Sastojci:
-
1 šolja kinoe
-
2 sveža paradajza, isečena na kockice
-
1 krastavac, isečen na kockice
-
1 mali crveni luk, sitno iseckan
-
Svež peršun, sitno iseckan
-
Sok od 1 limuna
-
3 kašike maslinovog ulja
-
So i biber po ukusu
Uputstvo:
-
Skuvajte kinou prema uputstvu na pakovanju, a zatim je ohladite.
-
U velikoj posudi pomešajte kuvanu kinou, isečeni paradajz, krastavac, crveni luk i peršun.
-
U maloj posudi pomešajte limunov sok i maslinovo ulje, pa prelijte preko salate.
-
Začinite solju i biberom po ukusu.
-
Dobro promešajte i poslužite hladno.
2. Pečeni Losos sa Začinskim Biljem
Sastojci:
-
4 fileta lososa
-
2 kašike svežeg ruzmarina, sitno iseckanog
-
2 kašike svežeg timijana, sitno iseckanog
-
2 čena belog luka, sitno iseckanog
-
Sok od 1 limuna
-
3 kašike maslinovog ulja
-
So i biber po ukusu
Uputstvo:
-
Zagrejte rernu na 200°C.
-
U maloj posudi pomešajte ruzmarin, timijan, beli luk, limunov sok i maslinovo ulje.
-
Stavite losos na pleh obložen papirom za pečenje.
-
Ravnomerno rasporedite marinadu preko fileta lososa.
-
Začinite solju i biberom.
-
Pecite u rerni 15-20 minuta ili dok losos ne postane zlatno-smeđi.
-
Poslužite toplo, ukrasite limunovim kriškama i svežim biljem.
3. Pire od Karfiola
Sastojci:
-
1 veći glavica karfiola, razdeljena na cvetove
-
2 čena belog luka, sitno iseckana
-
3 kašike nemasne pavlake (može i grčki jogurt kao zamena)
-
1 kašika maslinovog ulja
-
So i biber po ukusu
Uputstvo:
-
Stavite karfiol u veliki lonac i pokrijte vodom. Dodajte malo soli.
-
Kuvajte na srednje jakoj vatri dok karfiol ne postane vrlo mekan, otprilike 15-20 minuta.
-
Dok se karfiol kuva, u malom tiganju na laganoj vatri propržite beli luk u maslinovom ulju dok ne postane aromatičan, ali pazite da ne zagori.
-
Kada je karfiol kuvan, ocedite ga i vratite u lonac ili stavite u veliku posudu za mešanje.
-
Dodajte proprženi beli luk, nemasnu pavlaku (ili grčki jogurt), maslinovo ulje, so i biber.
-
Ispasirajte sve sastojke pomoću blendera ili gnječilice za krompir dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Ako je pire previše gust, možete dodati malo vode u kojoj se kuvao karfiol, da biste dobili željenu konzistenciju.
-
Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.
-
Poslužite toplo kao prilog uz glavno jelo.
4. Čokoladni Mafini bez Brašna
Sastojci:
-
1 konzerva crnog pasulja (oko 400g), ispranog i oceđenog
-
3 jaja
-
1/3 šolje kakao praha
-
1/2 šolje javorovog sirupa
-
1/4 šolje kokosovog ulja
-
1 kašičica praška za pecivo
-
1 kašičica ekstrakta vanile
-
Prstohvat soli
-
Sveže bobice i prah šećer za dekoraciju
Uputstvo:
-
Zagrejte rernu na 180°C.
-
U blenderu pomešajte crni pasulj, jaja, kakao prah, javorov sirup, kokosovo ulje, prašak za pecivo, vanilu i so dok ne dobijete glatku smesu.
-
Rasporedite smesu u kalupe za mafine, napunite ih do 3/4.
-
Pecite u rerni 20-25 minuta.
-
Ohladite, zatim ukrasite svežim bobicama i pospite prah šećerom pre posluživanja.
©benefitcoaching.rs
Podeli ovaj tekst sa prijateljima
Coach Ognjen preporučuje
Preuzmi besplatan priručnik sa 10 sjajnih niskokaloričnih namirnica od kojih možeš kreirati zdrave i dijetalne obroke svakoga dana!