BenefitCoaching BenefitCoaching
  • Home
  • Benefit
  • Blog
  • Home
  • Benefit
  • Blog
  • Home
  • Blog
  • Dijetalna novogodišnja trpeza!

Blog

Dijetalna novogodišnja trpeza!

  • By ognjen
  • In Blog
  • 0 comment

Kada kažemo “Novogodišnja trpeza”, jedna od glavnih asocijacija su nam prejedanje i kalorična jela. Zar ne?

No, da li postoji način da svoju prazničnu trpezu osmislimo tako da ona zadovolji kriterijum svečanog obroka i dobrih ukusa – ali bez nepotrebnih kalorija?

Ako mene pitate – odgovor je DA!

U nastavku vam dajem svoj primer takve trpeze. Iako jelo čini značajan deo prazničnog raspoloženja, ne moramo svake godine robovati “običajima” koji “nalažu” da jedemo masnu svinjetinu i još masniju rusku salatu. Probajmo ove godine nešto drugačije!

Praznična trpeza a la Coach Ognjen:

PREDJELO: Salata od kinoe i povrća

GLAVNO JELO: Losos sa začinskim biljem, pire od karfiola.

DEZERT: Čoko mafini bez brašna

 

RECEPTI:

1. Salata od Kinoe i Povrća

Sastojci:

  • 1 šolja kinoe

  • 2 sveža paradajza, isečena na kockice

  • 1 krastavac, isečen na kockice

  • 1 mali crveni luk, sitno iseckan

  • Svež peršun, sitno iseckan

  • Sok od 1 limuna

  • 3 kašike maslinovog ulja

  • So i biber po ukusu

Uputstvo:

  1. Skuvajte kinou prema uputstvu na pakovanju, a zatim je ohladite.

  2. U velikoj posudi pomešajte kuvanu kinou, isečeni paradajz, krastavac, crveni luk i peršun.

  3. U maloj posudi pomešajte limunov sok i maslinovo ulje, pa prelijte preko salate.

  4. Začinite solju i biberom po ukusu.

  5. Dobro promešajte i poslužite hladno.

2. Pečeni Losos sa Začinskim Biljem

Sastojci:

  • 4 fileta lososa

  • 2 kašike svežeg ruzmarina, sitno iseckanog

  • 2 kašike svežeg timijana, sitno iseckanog

  • 2 čena belog luka, sitno iseckanog

  • Sok od 1 limuna

  • 3 kašike maslinovog ulja

  • So i biber po ukusu

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 200°C.

  2. U maloj posudi pomešajte ruzmarin, timijan, beli luk, limunov sok i maslinovo ulje.

  3. Stavite losos na pleh obložen papirom za pečenje.

  4. Ravnomerno rasporedite marinadu preko fileta lososa.

  5. Začinite solju i biberom.

  6. Pecite u rerni 15-20 minuta ili dok losos ne postane zlatno-smeđi.

  7. Poslužite toplo, ukrasite limunovim kriškama i svežim biljem.

3. Pire od Karfiola

Sastojci:

  • 1 veći glavica karfiola, razdeljena na cvetove

  • 2 čena belog luka, sitno iseckana

  • 3 kašike nemasne pavlake (može i grčki jogurt kao zamena)

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • So i biber po ukusu

Uputstvo:

  1. Stavite karfiol u veliki lonac i pokrijte vodom. Dodajte malo soli.

  2. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok karfiol ne postane vrlo mekan, otprilike 15-20 minuta.

  3. Dok se karfiol kuva, u malom tiganju na laganoj vatri propržite beli luk u maslinovom ulju dok ne postane aromatičan, ali pazite da ne zagori.

  4. Kada je karfiol kuvan, ocedite ga i vratite u lonac ili stavite u veliku posudu za mešanje.

  5. Dodajte proprženi beli luk, nemasnu pavlaku (ili grčki jogurt), maslinovo ulje, so i biber.

  6. Ispasirajte sve sastojke pomoću blendera ili gnječilice za krompir dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Ako je pire previše gust, možete dodati malo vode u kojoj se kuvao karfiol, da biste dobili željenu konzistenciju.

  7. Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.

  8. Poslužite toplo kao prilog uz glavno jelo.

4. Čokoladni Mafini bez Brašna

Sastojci:

  • 1 konzerva crnog pasulja (oko 400g), ispranog i oceđenog

  • 3 jaja

  • 1/3 šolje kakao praha

  • 1/2 šolje javorovog sirupa

  • 1/4 šolje kokosovog ulja

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 1 kašičica ekstrakta vanile

  • Prstohvat soli

  • Sveže bobice i prah šećer za dekoraciju

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 180°C.

  2. U blenderu pomešajte crni pasulj, jaja, kakao prah, javorov sirup, kokosovo ulje, prašak za pecivo, vanilu i so dok ne dobijete glatku smesu.

  3. Rasporedite smesu u kalupe za mafine, napunite ih do 3/4.

  4. Pecite u rerni 20-25 minuta.

  5. Ohladite, zatim ukrasite svežim bobicama i pospite prah šećerom pre posluživanja.

 

©benefitcoaching.rs

Podeli ovaj tekst sa prijateljima

Coach Ognjen preporučuje

Preuzmi besplatan priručnik sa 10 sjajnih niskokaloričnih namirnica od kojih možeš kreirati zdrave i dijetalne obroke svakoga dana!

Tags:kako smrsati
ognjen

You may also like

Dva stuba zadovoljnog života (koja olako zaboravljamo)

  • May 4, 2025
  • by ognjen
  • in Blog
“Budi zadovoljan onim što imaš” – savet koji često možemo čuti. I zaista, to jeste dobar savet. Ali...
Coach Ognjenov vodič za prosvetljeni život
March 5, 2025
Priča o suvom štapu: Kako posvećenost čini čuda
January 24, 2025
Novogodišnje pismo sebi
January 1, 2025

Leave A Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pretraga

Kategorije

  • Blog
  • Razmišljanja
  • Uncategorized

Skorašnje objave

Dva stuba zadovoljnog života (koja olako zaboravljamo)
04May,2025
Coach Ognjenov vodič za prosvetljeni život
05Mar,2025
Priča o suvom štapu: Kako posvećenost čini čuda
24Jan,2025

Oznake

dijeta dijete za mrsavljenje jabukovo sirce kako biti uspesan kako smanjiti apetit kako smrsati memento mori motivacija navike optimizam rad na sebi Slatkisi uspeh zdrava ishrana zdrave navike zivotna ravnoteza

Prijavite se na mejling listu

Kontaktirajte nas

coach.ognjen@gmail.com

Društvene mreže

  • Facebook
  • Instagram

Prijavite se na mejling listu

© Benefit Coaching 2020 Design by Mladen Živojinović

  • Benefit
  • Blog

×