5 jednostavnih načina kako da smanjite apetit
Većina ljudi koja se odluči da krene na dijetu ili jednostavno izabere da tokom nekog vremena smanji količinu hrane koju unosi kako bi se bolje osećali ili popravili izgled, najveći problem vidi u nemogućnosti da se izbori sa napadima gladi. Kako smanjiti apetit i smršati glavno je pitanje na koje ovi ljudi traže odgovor.
Ono što većina te iste većine često ne shvata jeste da apetit nije isto što i glad. Glad se odnosi na telesne senzacije koje osetimo kada organizam “javlja” da mu je potrebna hrana, poput grčenja želuca i malaksalosti zbog pada nivoa šećera u krvi. Dakle, glad je fiziološka POTREBA za jelom i objektivna je pojava.
Apetitom se označava naš opšti odnos prema hrani. Apetit je obojen navikama, ličnim preferencijama spram hrane, kulturnim obrascima i emocionalnim stanjima, a možemo imati jak, umeren ili slab apetit. Kada kažemo “baš mi sad jede čizburger iz Mekdonaldsa”, to nije izjava vezana za glad, nego za apetit.
Spoljašnje okolnosti – miris ili izgled jela, reklame i druge asocijacije vezane za hranu, kao i unutrašnje emocionalno stanje ili izloženost stresu/bolesti – imaju direktan uticaj na apetit. Stoga, apetit je ŽELJA za hranom i ima subjektivnu dimenziju.
>>> Saznaj kako ti MrMango pomaže da smanjiš apetit! (klikni)
Da li kontrolisati apetit ili glad?
Iako smo donekle razjasnili pojmovnu razliku između gladi i apetita, ove dve stvari su usko povezane i ne mogu se potpuno razdvojiti. Najbolji put ka zdravijim navikama u ishrani i popravljanju telesnog izgleda kroz mršavljenje jeste uzeti u obzir i jedno i drugo. Kako?
Kao prvo, potrebno je da budemo samosvesni u pogledu toga da li je trenutni impuls da jedemo zasnovan na objektivnoj potrebi jer smo gladni, ili pak na kontekstu kao što je neraspoloženje, prilika da se nešto “slasno” pojede, doba dana ili društvo u kome se nalazimo.
Ako prepoznajemo unutrašnje senzacije kao nešto što signalizira glad, onda je pravi momenat da se jede – no opet ne bilo šta. Ako pak uvidimo da je želja za hranom uslovljena psihološkim stanjem ili okolnostima, moramo sebi naglasiti da ODLUKA da se jede jeste potpuno u NAŠOJ MOĆI.
Kao prvo, potrebno je da budemo samosvesni u pogledu toga da li je trenutni impuls da jedemo zasnovan na objektivnoj potrebi jer smo gladni, ili pak na kontekstu kao što je neraspoloženje, prilika da se nešto “slasno” pojede, doba dana ili društvo u kome se nalazimo.
Druga i možda najvažnija stvar jeste da BIRAMO ŠTA i KOLIKO jedemo, pa i čak to KAKO jedemo – kada smo gladni.
Sadržaj obroka i način na koji ga konzumiramo ima veliki uticaj na to koliko ćemo pojesti i da li ćemo nakon obroka relativno brzo ponovo ogladneti. Pored toga, menjanjem svog opšteg odnosa prema hrani, promenićemo dugoročno i apetit!
Pet saveta kako da smanjiš apetit
Nakon ovog kratkog obrazlaganja razlike ali i veze između apetita i gladi, vreme je da savete u vezi sa tim kako smanjiti apetit prirodnim putem, ali i koja hrana smanjuje apetit svedemo na praktične primenu.
1. Jedi više proteina i zdravih masti
Nisu sve namirnice iste kada su osećaj sitosti i kontrola apetita u pitanju. Naše telo je tako “naštimovano” da zbog procesa varenja i hormonalnih odgovora tokom tog procesa, jedenje proteina i masti obezbeđuje bolji osećaj sitosti i duže odolevanje gladi nakon pojedenog obroka. Isto tako, našem telu je potreban dobar izvor aminokiselina i masti, naročito ako smo fizički aktivni. Jelo sačinjeno većinom od ugljenih hidrata ima loš uticaj na nivo šećera u krvi, a kada uzmemo u obzir kvalitet prosečnih namirnica baziranih na ugljenim hidratima (beli hleb i testo), shvatićemo da su vrlo siromašne mikronutrijentima od vitalnog značaja.
2. Jedi sporije i svesnije
Signalima vezanim za sitost treba u proseku oko 20 minuta da “stignu” do mozga. Ako pružiš priliku sebi da jedeš sporije, te između svakog zalogaja duže žvaćeš hranu ili npr. spustiš pribor na sto – proces jedenja će trajati duže. Time ćeš shvatiti da ti za sitost treba mnogo manje hrane nego što si početno mislio. Podjednako je važno i da jedenje bude ritualno, sedeći za stolom, te da fokus bude na osećaju mirisa i ukusa hrane tokom žvakanja, a ne na listanju instagram feed-a. Ovakvim ODNOSOM prema hrani bolje upoznajemo svoje telo i svoje navike, delujemo na obrasce apetita i pružamo šansu našem organizmu da nam na adekvatan način “javi” šta i koliko mu je zapravo potrebno.
3. Komercijalne ugljene hidrate zameni povrćem i voćem
Zahvaljujući bogatom sadržaju biljnih vlakana, povrće i voće mogu pružiti dugoročniji osećaj sitosti. Što je možda i važnije, ove šarene namirnice bogate su vitaminima, mineralima i drugim jedinjenjima biljnog porekla koji imaju blagotvoran uticaj na naše zdravlje. Takođe, time što ćete hleb i testo zameniti povrćem (za početak, makar u jednom delu) značajno ćete smanjiti kalorijsku vrednost obroka. Sveže voće neka vam bude osnov zdrave užine.
4. Pojedi zdravu užinu 30-tak minuta PRE obroka
Već smo napomenuli da postoji određeno “kašnjenje” u informaciji kada smo siti. Pored sporijeg jedenja, u regulisanju gladi i olakšavanju spoznaje osećaja sitosti, od koristi može biti jedenje manjeg, zdravijeg obroka tridesetak minuta pre glavnog. Na ovaj način proces komunikacije organa za varenje i mozga biće već uspostavljen kada krenemo sa jedenjem glavnog obroka. Manja voćka i nekoliko badema, naravno uz čašu vode ili čaja, može biti sjajan izbor.
5. Pij dovoljno vode
Telo odraslog čoveka u proseku potražuje oko dve litre vode dnevno. Ako je organizam izložen toploti i fizičkim naporima, ove potrebe mogu biti i veće. U ovu količinu se svakako računaju i tečnost unešena u drugom obliku, kao i voda koja se nalazi unutar hrane. Međutim, jedna velika flaše vode od 1,5 litara je nešto što bi svakako tokom dana trebalo popiti.
Ono što je za temu kojom se ovde bavimo podjednako važno, pijenje velike čaše vode neposredno pre jedenja može snačajno uticati na apetit i smanjiti količinu hrane koju ćemo pojesti.
>>> Saznaj kako ti MrMango pomaže da smanjiš apetit! (klikni)
Zaključak
Tempo življenja i navike koje nosimo od detinjstva utiču na to kakav nam je apetit tj, opšti odnos prema hrani. Načini zadovoljavanja gladi utiču na formiranje apetita. Ako uspemo da uvedemo samo jednu ili dve male promene u NAČIN NA KOJI JEDEMO, kao i ŠTA JEDEMO, omogućićemo fiziološkim mehanizmima unutar našeg tela da bolje funkcionišu. Ovim ćemo regulisati apetit i olakšati praktikovanje zdravije ishrane na duži rok, a samim tim biti zadovoljniji sobom!
©benefitcoaching.rs
Podeli ovaj tekst sa prijateljima
Coach Ognjen preporučuje
Preuzmi besplatan priručnik sa 10 sjajnih niskokaloričnih namirnica od kojih možeš kreirati zdrave i dijetalne obroke svakoga dana!