Dokazano zdrava hrana!
Da li ste se zapitali postoji li naučno dokazana zdrava hrana? Protok istorije pokazuje da su neke stvari bolje od drugih, ali u početku se recimo mislilo da duvan pročišćava disajne puteve, a da je beli pirinač mnogo bolji od smeđeg. Ovaj put bavimo se isključivo naukom i onim što je ona dokazala da su zaista zdrave namirnice.
1. Vlakna su dokazano zdrava. Nema studije koja nije pokazala da vlakna smanjuju učestalost različitih vrsta tumora, a pre svega tumora debelog creva. Ovo se posebno odnosi na sve koji u porodici imaju slučajeve raka debelog creva, ali i na one koji nemaju redovno stolicu. Takođe, vlakna veoma povoljno utiču na smanjenje loših masti u krvi, a time i velikog broja bolesti povezanih sa tim, pre svega bolesti srca i krvnih sudova. Pored voća i povrća, dobar izvor vlakana su mahunarke (pasulj, grašak…), kao i integralne žitarice.
2. Povrće – ne samo zbog gore navedenih vlakana već i zbog brojnih fitohemikalija od kojih mnoge još nisu stavljene u tabletu, povrće treba jesti u svim oblicima. Na dobar efekat vlakana smo već ukazali, a dodatni benefit za gorespomenute bolesti imaju i antioksidansi u brokoliju, šargarepi, bundevi, zelenom lisnatom povrću.
3. Voće – iako je sve više prskano i sve dalje od svog izvornog oblika, veličine, ukusa pa i sadržaja, voće i dalje preporučujemo i to posebno borovnice koje imaju najveći antioksadantni potencijal.
4. Omega 3 masne kiseline – Nema studije koja nije pokazala dobrobiti omega 3 masnih kiselina. Bilo da li ih uzimate preko hrane ili suplemenata, ove dobre masne kiseline smanjiće nivo lošeg holesterola (LDL), povećati nivo dobrog holesterola (HDL), što to je dupli pozitivan “udar” na indeks ateroskleroze, čime se značajno smanjuje mogućnost infarkta i šloga. Najbolji izvor dobrih masti jesu morska riba, orašasti plodovovi i konačno ulja kao što je laneno, bundevino, maslinovo.
5. Kakao – često zaboravimo na ovaj čarobni sastojak. Naravno, kakao kao “začin” u zašećerenim i masnim slatkišima nam čini “medveđu uslugu” i kada ga spominjemo ne mislimo na taj vid upotrebe. No, ako se povremeno zasladimo sa malo crne čokolade koja ima više od 70% kakaoa, ili kakao u prahu dodamo u šolju večernjeg toplog mleka, činimo nešto dobro za sebe time što delujemo protiv upale i dejstva slobodnih radikala.
6. Kafa i čaj – iako ne treba preterivati sa ovim napicima, onda im se bar treba prepustiti jednom do dva puta dnevno kao “dobrim porocima”. Zeleni čaj je zbog visokog sadržaja polifenola dobar kako za zdravlje tako i kao pomoćno sredstvo u mršavljenju, ali po antioksidatnim svojstvima za njim ne zaostaje puno ni stara dobra kafa. Prema tome uživajte i ne brigajte – ako popijete kafu ujutru činite sebi više dobro nego loše.
©benefitcoaching.rs